Velik broj trenutnih i budućih vozača često se zapita koji je postupak stjecanja kartica za vozača, odnosno samim time kako postati profesionalni vozač koji će neometano prometovati cestama.

U skladu sa članom 9. Zakona o cestovnom prijevozu Federacije Bosne i Hercegovine („Službene novine FBiH“, broj 28/06 i 2/10) i Pravilnika o postupku izdavanja memorijskih kartica za digitalni tahograf („Službeni glasnik BiH“, 42/11 ), kartica za vozača motornih vozila može se izdati na osnovu posjedovanja diplome o završenom III. stupnju srednje stručne spreme za zanimanje vozač motornih vozila (odnosno što se često naziva kolokvijalno državni ispit za vozača).

Minimalni uvjeti za polaganje državnog ispita za vozača jest vozačka dozvola B kategorije i 18 godina starosti. Jednom položen državni ispit vrijedi zauvijek i za sve ostale naknadno položene kategorije vozila.

Na osnovu važeće diplome za vozača motornog vozila i dostavljanja druge propisane dokumentacije, entitetska ministarstva prometa i komunikacija izdaju iskaznice za vozače u unutrašnjem cestovnom prometu, a državno ministarstvo prometa i komunikacija BiH izdaje kvalifikacijske kartice vozačima za javni prijevoz. To znači da su za izdavanje kartica za vozače za digitalne tahografe nadležni Ministarstvo prometa i komunikacija Federacije BiH (Mostar), Ministarstvo prometa i veza Republike Srpske (Banja Luka) i Odjel javnih poslova Vlade Brčko distrikta.

Zahtjeve i uputstva možete naći na sljedećim linkovima:

- za FBIH: http://fmpik.gov.ba/bh/usluge/digitalni-tahografi/zahtjevi.html

- za RS: http://www.vladars.net/sr-SP-Cyrl/Vlada/Ministarstva/msv/Pages/default.aspx#collapsible3  (nalazi se u dijelu Dokumenti - Zahtjevi)

Nakon predaje zahtjeva, nadležno entitetsko ministarstvo objavljuje spisak izdanih kartica na svojim web stranicama. U Federaciji BIH to možete vidjeti na sljedećem linku: http://fmpik.gov.ba/bh/usluge/digitalni-tahografi/spisak-izra%C4%91enih-kartica.html

Usluga izdavanja kartice iznosi 90 KM i naplaćuje se na osnovu Odluke o visini naknade za izradu memorijskih kartica za digitalni tahograf koje je donijelo Vijeće Ministara BiH.

 

Privatna srednja strukovna škola s pravom javnosti Libar Široki Brijeg

ŠTO KAŽU O NAMA

POČETNA STRANICA

Adresa

Antuna Mihanovića 5

88220 Široki Brijeg, BiH


Kontakt podatci

Tel/fax: + 387 39 705 631

Tel/fax: + 387 39 705 442

E-mail: info@libar.ba


Upisi u tijeku

Postupak stjecanja digitalnih memorijskih kartica za vozača