Tržište rada se svakim danom mijenja te smo svjedoci kako neka zanimanja olakšavaju pronalazak zaposlenja te su samim time poželjnija i više dobrodošla. S nekim zanimanjima smo puno konkurentniji na tržištu rada u smislu da će nas poslodavci lakše prepoznati i angažirati na nekim poslovima, a također s druge strane neka zanimanja teško donose zaposlenje te je na neki način prošlo njihovo vrijeme. Tu dolazimo do pojma i same važnosti prekvalifikacije.

Što je prekvalifikacija?

Prekvalifikacija je, najjednostavnije rečeno, stjecanje novog zanimanja. Ona je namijenjena odraslim osobama koje su završile jednu od srednjih škola, a žele promijeniti zanimanje. Na nju se ljudi odlučuju prvenstveno iz razloga što im sadašnje zanimanje već dugi niz godina ne donosi nikakvo zaposlenje te im je nužna promjena.

Prekvalifikacija je ključna stavka smanjenja nezaposlenosti u svim državama te ona pokreće nove trendove u zapošljavanju. Do stjecanja prekvalifikacije dolazi se upisom u školu koja je za to nadležna a vrši se polaganjem razlikovnih ispita koji se utvrđuju na osnovu diplome postojećeg zanimanja.


Zašto je važna prekvalifikacija?

U Bosni i Hercegovini trenutno postoji preko 550.000 nezaposlenih i taj se broj svakim danom sve više povećava. Međutim isto tako stoji činjenica da čak četvrtina poslodavaca ima problema sa pronalaženjem potrebnih radnika za svoje poslove. To je iz razloga što se tržište rada drastično promijenilo i potrebna su neka nova zanimanja na tržištu, odnosno mnogi nezaposleni trebaju razmišljati o promjeni svoga zanimanja i prekvalificirati se u neko drugo zanimanje s kojim imaju puno veće šanse za dobivanje posla u današnjem vremenu.

Budući da je Bosna i Hercegovina tranzicijska zemlja koja je na pragu Europske Unije i njenih propisa, s vremenom će sve važnije postajati pitanje obrazovanja i kvalificiranosti. Pojedinci koji to na vrijeme prepoznaju biti će sigurno u prednosti te će biti pripremljeni za nove tržišne uvjete.

ŠTO KAŽU O NAMA

POČETNA STRANICA

Adresa

Antuna Mihanovića 5

88220 Široki Brijeg, BiH


Kontakt podatci

Tel/fax: + 387 39 705 631

Tel/fax: + 387 39 705 442

E-mail: info@libar.ba


Upisi u tijeku