Kako položiti državni ispit?

U skladu sa članom 9. Zakona o cestovnom prijevozu Bosne i Hercegovine, a koji je usklađen sa Direktivom EU 2003/59/EZ, profesionalni vozači državljani Bosne i Hercegovine, te vozači državljani trećih zemalja koji su zaposleni u tvrtkama sa mjestom registrirane djelatnosti u Bosni i Hercegovini, moraju imati potrebnu kvalifikaciju vozača motornih vozila (tj. KV vozač), tj. imati položen III.stupanj srednje škole  - zanimanje vozač motornog vozila. Često se ova potrebna diploma naziva i državni ispit za vozača, što je ustvari jedno te isto. 


U nastavku teksta približit ćemo vam razloge zašto je potrebno polaganje državnog ispita za vozača, kao i ponuditi prikaz nostrifikacije škole za vozača u EU, konkretno u Njemačkoj.Državni ispit za vozača je ekvivalent srednjoj školi za vozača motornih vozila


                                

Državni ispit je potreban ukoliko djelatnost vozača obavljate komercijalno, bilo za sebe ili poslodavca. To drugim riječima znači da je državni ispit za vozača u svakom slučaju neophodan ako se prijavljujete regularno na radno mjesto vozača i temelj je za obavljanje posla vozača.


Za potpuno regularnu vožnju pred zakonom, uz državni ispit potrebno je izvaditi i karticu za digitalni tahograf, tj. kartica vozača motornih vozila. Ona se izdaje na ime vozača koji ima važeću vozačku dozvolu, te se nakon samog dobivanja kartice vozač zakonski karakterizira kao profesionalni vozač motornog vozila. Više o samom načinu vađenja kartice objasnili smo u našem tekstu "Kako do kartice za vozača".


U slučaju da osobe vozači imaju radno mjesto u poduzećima neke od država članica EU, neophodno je redovito se osposobljavati kroz obveznu periodičku izobrazbu, tzv. KOD 95 licencu, ako upravljaju vozilima za koja je potrebna vozačka dozvola kategorije C1, C1E, C ili CE, D1, D1E, D ili DE.


VAŽNO: Jednom položen državni ispit za vozača vrijedi zauvijek i za sve naknadno stečene kategorije. Primjera radi, ukoliko položite državni ispit posjedovanjem samo B kategorije, nećete ga morati polagati kasnije kada steknete neke od ostalih kategorija vozačke dozvole.NAPOMENA: Cijena polaganja državnog ispita prvenstveno ovisi o tome koju školu ste ranije završili, tako da polažete samo razliku predmeta ako imate već srednju školu, te je neophodno da nas kontaktirate po tom pitanju kako bismo sve točno utvrdili.

Naime, da vam lakše približimo - osoba koja je završila 4. stupanj Gimnazije ima manje obaveza i predmeta za polagati od one osobe koja ima završen samo 1 razred srednje škole, pa čak i od osobe koja ima završen 3. stupanj, npr za Tesara. Nazovite nas i napravimo maksimalno prilagođenu ponudu ovisno o vašoj situaciji.Pitanje: Priznatost škole za vozača motornih vozila u Europskoj Uniji?


Često nam postavljaju pitanja da li je diploma vozača potrebna u Europskoj Uniji. Na to pitanje je bespredmetno odgovarati. Ako već želite biti profesionalac i raditi ovaj posao cijeli život, onda je logičan odgovor da je bolje biti kvalificiran radnik i prekvalificirati se u ovo zanimanje. 


Druga stvar je također situacija na terenu, gdje u zadnjih godinu dana sve više poslodavaca i službi konkretno u Njemačkoj inzistiraju na stručnoj osposobljenosti i pohađanju škole za vozača umjesto samog KOD-a 95 kao u nekim ranijim godinama. Na vama je da vidite što vam odgovara, a mi vam jedino možemo priložiti primjer kako izgleda potpuno priznata prekvalifikacija za vozača motornih vozila u Njemačkoj, izdana od izdanog od strane IHK FOSA (Odjel za priznavanje inozemnih kvalifikacija Njemačke industrijsko-trgovinske komore). Dakle, službeno Rješenje o nostrifikaciji koje nam je dostavio naš polaznik na slici ispod, jer svi koji nas duže prate znaju da mi prefeririramo sve kroz primjere transparentno prikazivati.Nostrifikacija prekvalifikacije škole vozača motornih vozila u Njemačkoj


Slika 2. Službeno Rješenje o nostrifikaciji prekvalifikacije zanimanja "Vozač motornog vozila", Savezna Republika NjemačkaNapomena: Zbog zaštite osobnih podataka prema Zakonu o zaštiti osobnih podataka (Službeni glasnik BiH ", broj: 49/06, 76/11, 89/11) i radi moguće zloupotrebe, prekrili smo osobne podatke na ovom Rješenju, ali potpuno Rješenje koje ima 5 stranica, kao i mnoga ostala, možemo predočiti na Vaš zahtjev na konzultacijama.Kako položiti državni ispit u školi LIBAR?


Kako bi položili državni ispit za vozača, dokumenti potrebni za obavljanje upisa u Privatnu srednju strukovnu školu s pravom javnosti Libar Široki Brijeg su sljedeći:


  • ovjerena kopija osobne iskaznice
  • ovjerena kopija vozačke dozvole
  • potvrda o mjestu prebivališta (CIPS)
  • rodni list
  • original ili ovjerena kopija svjedodžbi ranije završene škole (svih razreda srednje + završna) ili 8. razreda u slučaju posjedujete samo osnovnu školu


Proces je prilagođen odraslim osobama i obavezama, svjesni da mnogi vozači neumorno i u različitim smjenama već obavljaju taj posao, stoga za zainteresirane nudimo pristup našoj e-Knižnici za odabir online opcije polaganja.


Polaganja vršimo još od 2007. godine, tako da mnogi naši bivši polaznici voze širom Europe i svijeta, a dojmove nekih od njih možete provjeriti ispod ovog teksta.


Za sva pitanja oko polaganja državnog ispita za vozača, raspoloživih mjesta i online predavanja, javite nam se telefonski ili e-mail obrascem ispod.> VRIJEDI POGLEDATI: Kako izgledaju diplome nakon uspješnog završetka procesa školovanja


UKOLIKO ŽELITE: Po zahtjevu, za zainteresirane stranke šaljemo na uvid izgled Rješenja odrađene nostrifikacije (verifikacije) naše diplome za vozača motornih vozila u EU institucijama (Hrvatska, Njemačka, Luxemburg itd).AUTOR: Privatna srednja strukovna škola s pravom javnosti Libar Široki Brijeg ©

Iskustva polaznika

Naša članstva i partnerstva

Ističemo naše članstvo u Europskoj organizaciji za obrazovanje odraslih, sa sjedištem u Bruxellesu (Belgija). Naš rad prepoznat je od ove organizacije, te je škola Libar od 2017. godine punopravna članica, gdje surađujemo na programima obrazovanja odraslih.

PROVJERI


U 2020. godini postali smo članovi krovne svjetske organizacije obrazovanja odraslih - Međunarodnog vijeća za obrazovanje odraslih (ICAE). Očekujte da ćemo kroz budućnosti nastaviti prenositi najbolje svjetske prakse iz oblasti obrazovanja odraslih, jer svatko ima prostora za napredak, pa tako i mi.

PROVJERI

Kontaktirati nas možete i putem sljedeće kontakt forme. Osoblje privatne škole Libar potrudit će se pružiti odgovor u što skorijem roku, a u slučaju da su vam informacije potrebne odmah, predlažemo da nas nazovete na:

 

Tel 1: + 387 39 705 442

Tel 2: + 387 39 705 631

Viber 1: + 387 63 192 192 

Facebook Libar → 

Polja označena * su obavezna kako bismo vam mogli pružiti odgovor.

script_45