Kako položiti državni ispit?

U skladu sa članom 9. Zakona o cestovnom prijevozu Bosne i Hercegovine, a koji je usklađen sa Direktivom EU 2003/59/EZ, profesionalni vozači državljani Bosne i Hercegovine, te vozači državljani trećih zemalja koji su zaposleni u tvrtkama sa mjestom registrirane djelatnosti u Bosni i Hercegovini, moraju imati potrebnu kvalifikaciju vozača motornih vozila (tj. KV vozač), tj. imati položen III.stupanj srednje škole  - zanimanje vozač motornog vozila. Često se ova potrebna diploma naziva i državni ispit za vozača, što je ustvari jedno te isto.  U nastavku teksta približit ćemo vam razloge zašto je potrebno polaganje državnog ispita za vozača.


                                  Državni ispit je potreban ukoliko djelatnost vozača obavljate komercijalno, bilo za sebe ili poslodavca. To drugim riječima znači da je državni ispit za vozača u svakom slučaju neophodan ako se prijavljujete regularno na radno mjesto vozača i temelj je za obavljanje posla vozača.


Za potpuno regularnu vožnju pred zakonom, uz državni ispit potrebno je izvaditi i karticu za digitalni tahograf, tj. kartica vozača motornih vozila. Ona se izdaje na ime vozača koji ima važeću vozačku dozvolu, te se nakon samog dobivanja kartice vozač zakonski karakterizira kao profesionalni vozač motornog vozila. Više o samom načinu vađenja kartice objasnili smo u našem tekstu "Kako do kartice za vozača".


U slučaju da osobe vozači imaju radno mjesto u poduzećima neke od država članica EU, neophodno je redovito se osposobljavati kroz obveznu periodičku izobrazbu, tzv. KOD 95 licencu, ako upravljaju vozilima za koja je potrebna vozačka dozvola kategorije C1, C1E, C ili CE, D1, D1E, D ili DE.


VAŽNO: Jednom položen državni ispit za vozača vrijedi zauvijek i za sve naknadno stečene kategorije. Primjera radi, ukoliko položite državni ispit posjedovanjem samo B kategorije, nećete ga morati polagati kasnije kada steknete neke od ostalih kategorija vozačke dozvole.


Ukoliko tražite pouzdanog i priznatog partnera za polaganje državnog ispita za vozača, slobodno nam se obratite sa vašim zahtjevom. Proces je prilagođen odraslim osobama i obavezama te uz naše iskustvo od 13 godina, nalazite se u sigurnim rukama. Obratite nam se s povjerenjem kao i mnogi naši bivši polaznici, a dojmove nekih od njih možete provjeriti ispod ovog teksta.


NAPOMENA: Cijena polaganja državnog ispita prvenstveno ovisi o tome koju školu ste ranije završili, tako da polažete samo razliku predmeta ako imate već srednju školu, te je neophodno da nas kontaktirate po tom pitanju kako bismo sve točno utvrdili.


Kako bi položili državni ispit za vozača, dokumenti potrebni za obavljanje upisa u Privatnu srednju strukovnu školu s pravom javnosti Libar Široki Brijeg su sljedeći:


  • ovjerena kopija osobne iskaznice
  • ovjerena kopija vozačke dozvole
  • potvrda o mjestu prebivališta (CIPS)
  • rodni list
  • original ili ovjerena kopija svjedodžbi ranije završene škole (svih razreda srednje + završna) ili 8. razreda u slučaju posjedujete samo osnovnu školu


Za sve savjete, nejasnoće i informacije, budite slobodni nam se obratiti.


> VRIJEDI POGLEDATI: Kako izgledaju diplome nakon uspješnog završetka procesa školovanja


UKOLIKO ŽELITE: Po zahtjevu, za zainteresirane stranke šaljemo na uvid izgled Rješenja odrađene nostrifikacije (verifikacije) naše diplome za vozača motornih vozila u EU institucijama (Hrvatska, Njemačka itd).
AUTOR: Privatna srednja strukovna škola s pravom javnosti Libar Široki Brijeg ©

Iskustva polaznika

Naša članstva i partnerstva

Ističemo naše članstvo u Europskoj organizaciji za obrazovanje odraslih, sa sjedištem u Bruxellesu (Belgija). Naš rad prepoznat je od ove organizacije, te je škola Libar od 2017. godine punopravna članica, gdje surađujemo na programima obrazovanja odraslih.

PROVJERI


U 2020. godini postali smo članovi krovne svjetske organizacije obrazovanja odraslih - Međunarodnog vijeća za obrazovanje odraslih (ICAE). Očekujte da ćemo kroz budućnosti nastaviti prenositi najbolje svjetske prakse iz oblasti obrazovanja odraslih, jer svatko ima prostora za napredak, pa tako i mi.

PROVJERI

Kontaktirati nas možete i putem sljedeće kontakt forme. Osoblje privatne škole Libar potrudit će se pružiti odgovor u što skorijem roku, a u slučaju da su vam informacije potrebne odmah, predlažemo da nas nazovete na:

 

Tel 1: + 387 39 705 442 

Tel 2: + 387 39 705 631 

Viber 1: + 387 63 192 192 

Facebook Libar → 

Polja označena * su obavezna kako bismo vam mogli pružiti odgovor.