Kako steći međunarodno priznatu diplomu? (UZ PRIMJER)

Diplome stečene u Privatnoj srednjoj strukovnoj školi LIBAR su međunarodno priznate i nostrificiraju se kako u cijeloj Bosni i Hercegovini tako i van njenih granica, što ističemo kao glavnu prednost. 


Mnogi primjeri inozemnog priznavanja diploma su prikazani u tekstu, tako da imate opipljivi prikaz što u konačnici možete očekivati od školovanja kod nas.


Nastavni planovi i programi usklađeni su sa EU smjernicama po pitanju fonda sati i predmetnih cjelina, što svakako omogućuje polaznicima koju su pohađali našu školu da apliciraju za poslove i van Bosne i Hercegovine, pogotovo za poslove u Europskoj Uniji, što može biti od velike važnosti za svakog našeg polaznika.


"Budući da su međunarodna kretanja radne snage svakim danom sve izraženija, tim više je bitno da osoba nije  ograničena svojom kvalifikacijom i brigom da li je diploma srednje škole koju posjeduje međunarodno priznata."


Što se tiče samog postupka priznavanja diploma izvan BiH, kao početna pomoć može vam poslužiti naš članak nostrifikacija diplome u inozemstvu. UKOLIKO ŽELITE: Po zahtjevu, za zainteresirane stranke šaljemo na uvid izgled Rješenja odrađene nostrifikacije (verifikacije) naše diplome u EU institucijama (Hrvatska, Njemačka itd).
 U nastavku teksta imate mogućnost provjeriti uz transparentne PRIMJERE zašto to garantiramo, pa ćete tako moći vidjeti sljedeće: 


1. Izgled Apostille međunarodnog sudskog pečata na našoj diplomi


2. Kako izgleda Rješenje o priznavanju/nostrifikaciji naše diplome u inozemstvu (primjeri Republike Hrvatske i Njemačke, Slovenije i Luksemburga)


3. Naše članstvo u Europskoj organizaciji za obrazovanje odraslih u Bruxellesu (Briselu) u Belgiji


4. Naše članstvo u Međunarodnom vijeću za obrazovanje odraslih (ICAE)


5. Zaključak (VRIJEDI SVAKAKO POGLEDATI)
Pođimo po redu.


DIO 1. Izgled Apostille međunarodnog sudskog pečata na našoj diplomi


Domaće javne isprave koje će se koristiti u inozemstvu, kao što su diploma, izvod iz matične knjige rođenih, razna uvjerenja i druge javne isprave, morat ćete provesti postupak njihove nadovjere, a to se provodi “Apostille” pečatom kod nadležnog općinskog suda u Bosni i Hercegovini, na čijem je području tijelo ili ustanova koje vam je izdalo ispravu. Haška Konvencija od 5. listopada 1961. pojednostavila je postupak legalizacije javnih isprava u međunarodnoj upotrebi, pa stoga svaka javna isprava podliježe jednom ovjeravanju “Apostille” pečatom nadležnog tijela države koja je ispravu izdala, pa je tako i u slučaju diploma. (podatke o Haškoj Konvenciji i državama pristupnicama moguće je pronaći na web stranici www.hcch.net)


Primjer kako izgleda u praksi ova sudska nadovjera Apostille pečatom kod naših diploma pogledajte na slici ispod.

                                                                       


U slučaju naših diploma, nadovjera se vrši u Općinskom sudu u Širokom Brijegu, a iznos takse je 20 KM. Dakle, ovom nadovjerom, potvrđuje se vjerodostojnost pečata i potpisa službene osobe koji se nalaze na ispravi, te se Apostille pečat aplicira na navedene isprave samo u slučaju da su iste potrebne za upotrebu u nekoj drugoj državi koja nije Bosna i Hercegovina. Drugim riječima, ukoliko budete ostvarivali svoja prava u inozemstvu, bilo to pri traženju posla ili nekom drugom prilikom, ovaj pečat vam garantira vjerodostojnost i ubrzava proces nostrifikacije/priznavanja vaših diploma.


Ako vas zanima izgled samih razrednih svjedodžbi, sve je lijepo prikazano u našem članku > "Kako izgledaju naše diplome + ovjera sudskim pečatom".DIO 2. Kako izgleda Rješenje o priznavanju/nostrifikaciji naše diplome u inozemstvu REPUBLIKA HRVATSKA


Ispod se nalazi primjer Rješenja o priznavanju inozemnih kvalifikacija u Republici Hrvatskoj, izdanog od strane Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih iz Zagreba. (Napomena: Zbog zaštite osobnih podataka prema Zakonu o zaštiti osobnih podataka (Službeni glasnik BiH ", broj: 49/06, 76/11, 89/11) i radi moguće zloupotrebe, prekrili smo osobne podatke na ovom Rješenju, ali sve ostalo je vidljivo i jasno.)


Još svježiji primjer skeniranog Rješenja o nostrifikaciji našeg polaznika u Republici Hrvatskoj, ovog puta za zanimanje INSTALATER GRIJANJA I KLIMATIZACIJE prikazujemo u nastavku:

NJEMAČKA


Rješenje o priznavanju inozemnih kvalifikacija u Saveznoj Republici Njemačkoj, izdanog od strane IHK FOSA

(Odjela za priznavanje inozemnih kvalifikacija Njemačke industrijsko-trgovinske komore) možete također vidjeti ispod - u ovom slučaju riječ je o zanimanju ELEKTROINSTALATER.

LUKSEMBURG


Rješenje o priznavanju inozemnih kvalifikacija u Luksemburgu, izdanog od strane njihovog Ministarstva obrazovanja djece i mladeži.
SLOVENIJA


Rješenje o priznavanju inozemnih kvalifikacija u Sloveniji, izdanog od strane njihovog Obrtničke komore Slovenije.Ostala Rješenja iz ovih a i mnogih drugih država mogu se na zahtjev predočiti prilikom dogovorenih konzultacija.
DIO 3. Naše članstvo u Europskoj organizaciji za obrazovanje odraslih u Bruxellesu (Briselu) u Belgiji


Privatna srednja strukovna škola LIBAR Široki Brijeg ujedno je i članica Europske organizacije za obrazovanje odraslih (EAEA) iz Bruxelles-a, gdje uzajamnom koordinacijom provodimo mjere za smanjenje nezaposlenosti kroz različite programe i pogodnosti, a pogotovo za one osobe koje se duže vremena nalaze na zavodu za zapošljavanje.

                                                                  DIO 4. Naše članstvo u Međunarodnom vijeću za obrazovanje odraslih (ICAE)


Čast nam je obznaniti da smo nedavno postali članicom krovne svjetske organizacije obrazovanja odraslih - Međunarodnog vijeća za obrazovanje odraslih (ICAE), te smo sada proširili naše vidike nakon članstva u Europskoj organizaciji za obrazovanje odraslih iz 2017. godine. Očekujte da ćemo kroz budućnosti nastaviti prenositi najbolje svjetske prakse iz oblasti obrazovanja odraslih, jer svatko ima prostora za napredak, pa tako i mi.


Primljeni smo zajedno sa kolegama iz Novog Zelanda, Lihtenštajna, Srbije, Afganistana, Zambije, Tanzanije, Norveške, Švedske i Egipta, što možete vidjeti na priloženoj slici.


Više o tome možete vidjeti ako kliknete ovdje5. ZAKLJUČAK


Mnogi naši polaznici su uspješno našli svoje mjesto na tržištu rada u svijetu, a budući da radimo po EU programima školovanja i najvišim standardima obrazovanja, priznatost diplome donosi našim polaznicima veću mobilnost i sigurnost i izvan okvira BiH. POTVRDA našeg rada su naši polaznici, a mnogi od njih su upravo odlučili svoj životni put trasirati i izvan granica BIH. Njihove riječi i iskustva suradnje sa našom školom možete pogledati u dijelu Iskustva polaznika.


Naravno, za kraj se možete pitati koja je cijena školovanja u Privatnoj školi LIBAR? Odgovor glasi da je neophodno kontaktirati naše osoblje po tom pitanju, budući da ovisi koju školu trenutno imate završenu te koje novo zanimanje vas zanima. Slobodno nam se obratite putem e-maila ili još jednostavnije i brže kroz par minuta telefonskog poziva. 


AUTOR: Privatna srednja strukovna škola s pravom javnosti Libar Široki Brijeg ©

Iskustva polaznika

Naša članstva i partnerstva

Ističemo naše članstvo u Europskoj organizaciji za obrazovanje odraslih, sa sjedištem u Bruxellesu (Belgija). Naš rad prepoznat je od ove organizacije, te je škola Libar od 2017. godine punopravna članica, gdje surađujemo na programima obrazovanja odraslih.

PROVJERI


U 2020. godini postali smo članovi krovne svjetske organizacije obrazovanja odraslih - Međunarodnog vijeća za obrazovanje odraslih (ICAE). Očekujte da ćemo kroz budućnosti nastaviti prenositi najbolje svjetske prakse iz oblasti obrazovanja odraslih, jer svatko ima prostora za napredak, pa tako i mi.

PROVJERI

Kontaktirati nas možete i putem sljedeće kontakt forme. Osoblje privatne škole Libar potrudit će se pružiti odgovor u što skorijem roku, a u slučaju da su vam informacije potrebne odmah, predlažemo da nas nazovete na:

 

Tel 1: + 387 39 705 442

Tel 2: + 387 39 705 631

Viber 1: + 387 63 192 192 

Facebook Libar → 

Polja označena * su obavezna kako bismo vam mogli pružiti odgovor.

script_54