Informacijske tehnologije (IT) su grana gospodarstva gdje BiH ima ogroman potencijal koji je potrebno iskoristiti. U posljednjih pet godina IT sektor u BiH zabilježio je rast od 72 posto i jedan je od najbrže rastućih sektora privrede.

Prema podacima magazina Forbes, informacijske tehnologije su u 2015. godini, poslije medicinskog i financijskog sektora bile najprofitabilnija grana industrije na osnovu analize zarade kompanija.

Razvoj IT sektora je globalni trend i prema mišljenju mnogih stručnjaka industrija budućnosti. To je ujedno i sektor koji zemljama u tranziciji i razvoju na efikasan način može pomoći u tehnološkom napretku, ali i udjelu u gospodarskom razvoju države.

Investicije u IT sektor su višestruko isplative, prije svega jer omogućavaju nove procese i inovativne proizvode, a novac koji je u to uložen povećava produktivnosti radnika, a tako povećana produktivnost je mnogo veća nego u drugim investicijama.

“Udio IT sektora u ukupnim investicijama u zemlji je imalo promjenjiv trend u posljednjih pet godina. U posmatranom periodu, najveće učešće u ukupnim investicijama je registrirano u prvih devet mjeseci 2015. godine, iako su ovi podaci privremeni i bez iznosa zadržanih zarada. Ukupan iznos investicija u prvih devet mjeseci 2015. godine (prema privremenim podacima) u IT sektoru je registriran u okviru djelatnosti Telekomunikacije od 66,2 miliona KM. Značajnije učešće IT sektora je registrirano i 2013. godine, kada su investicije u ovom sektoru iznosile 53,4 miliona KM”, istakli su za Klix.ba iz Agencije za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini (FIPA).

U posljednjih pet godina IT sektor u BiH je zabilježio rast od 72 posto i jedan je od najbrže rastućih sektora.

Na osnovu posljednjih zvaničnih statističkih podataka za oblast IT industrije, sredinom 2015. godine u BiH je bilo 1.039 aktivnih poduzeća u okviru djelatnosti “informacija i komunikacija”. Od navedenog broja blizu 440 kompanija je registrirano u okviru “računarskog programiranja”. U poređenju s ranijim registrima, broj aktivnih kompanija je u blagom porastu.

“Prateći aktivnosti IT kompanija može se zaključiti da IT sektor ima perspektivu za daljnji razvoj u BiH. U sektoru prevladavaju male firme, ali se očekuje da će rast sektora podrazumijevati i rast kompanija i njihovo bolje pozicioniranje na svjetskom tržištu. Ipak, iako svi očekuju da država bude ta koja će ulagati u ovaj sektor, mi kao pojedinci zavisno od našeg interesa i sfere u kojoj želimo raditi, trebamo pokretati inicijative i ideje, tražiti i pronalaziti kanale za uspostavljanje saradnje. Ne možemo čekati uvijek da država sve čini umjesto nas. Dobri projekti i ideje će sigurno pronaći partnere i financijsku podršku”, naglašavaju iz FIPA-e.

Iako informacijske tehnologije mnogo obećavaju, bez neke značajnije strategije BiH bi se mogla suočiti s nedostatkom kvalitetnih kadrova, jer najveći broj mladih visokoobrazovanih ljudi koji odlaze iz BiH su upravo IT stručnjaci.

Da bi se to spriječilo neophodno je uskladiti obrazovni sistem sa stvarnim potrebama i onim što tržište traži, ali i povećati upisne kvote za IT sektor na fakultetima.

Izvor: klix.ba

ŠTO KAŽU O NAMA

POČETNA STRANICA

Adresa

Antuna Mihanovića 5

88220 Široki Brijeg, BiH


Kontakt podatci

Tel/fax: + 387 39 705 631

Tel/fax: + 387 39 705 442

E-mail: info@libar.ba


Upisi u tijeku