Žene poduzetnice u BIH

Iako postoje višestruke prepreke, među ženama u BiH raste interes da se bave poduzetništvom.


Ograničene ekonomske prilike i sve veće siromaštvo povećavaju motiviranost žena, posebno žena koje su na čelu domaćinstva, da razmotre mogućnost poduzetništva kao načina ostvarivanja prihoda.


Tako imamo situaciju u BIH da četvrtina svih poduzeća pripada ženama. Nesolventnih poduzeća koje vode žene je daleko manje od muških, dok 44 posto zaposlenih radi u poduzećima u kojima su žene vlasnice, suvlasnice ili su na rukovodećim mjestima. Od ukupnog prihoda skoro 40 posto otpada na poduzeća u ženskom vlasništvu.


S obzirom na njihovo ograničeno iskustvo, kapital i mogućnosti, firme u vlasništvu žena se obično bave trgovinom, rukotvorinama i uslugama. Vlade u BiH, donatori i nevladine organizacije stoga trebaju veću pažnju posvetiti jačanju njihovih vještina poslovanja i upravljanja; izgradnja mreža ženskih organizacija i poslovnih žena kao podršku potencijalnim poduzetnicama; olakšavanju dobivanja kredita za žene; širenju informacija o tome kako pristupiti financijskim tržištima; i podizanju svijesti o uzorima – ženama poduzetnicama koje su uspjele usprkos društvenom sistemu vrijednosti i birokratskim preprekama.


Pozivamo sve žene poduzetnice da nam se jave u slučaju da žele obrazovati svoj kadar kao i sve ostale žene kojima je potrebna naša usluga kako bi stekle uvjete za lakše zaposlenje. Svi savjeti i preporuke su dobrodošle od Vaše strane kako bi Vam pomogli na Vašem putu i tako ojačali poziciju žena na našem tržištu.


AUTOR: Privatna srednja strukovna škola s pravom javnosti Libar Široki Brijeg ©

Iskustva polaznika

Naša članstva i partnerstva

Ističemo naše članstvo u Europskoj organizaciji za obrazovanje odraslih, sa sjedištem u Bruxellesu (Belgija). Naš rad prepoznat je od ove organizacije, te je škola Libar od 2017. godine punopravna članica, gdje surađujemo na programima obrazovanja odraslih.

PROVJERI


U 2020. godini postali smo članovi krovne svjetske organizacije obrazovanja odraslih - Međunarodnog vijeća za obrazovanje odraslih (ICAE). Očekujte da ćemo kroz budućnosti nastaviti prenositi najbolje svjetske prakse iz oblasti obrazovanja odraslih, jer svatko ima prostora za napredak, pa tako i mi.

PROVJERI

Kontaktirati nas možete i putem sljedeće kontakt forme. Osoblje privatne škole Libar potrudit će se pružiti odgovor u što skorijem roku, a u slučaju da su vam informacije potrebne odmah, predlažemo da nas nazovete na:

 

Tel 1: + 387 39 705 442

Tel 2: + 387 39 705 631

Viber 1: + 387 63 192 192 

Facebook Libar → 

Polja označena * su obavezna kako bismo vam mogli pružiti odgovor.

script_39