Nekada su zanatska zanimanja bila pogon i pokretač gospodarstva u regiji, te cijenjena u svakom društvu. Nakon određenog zaborava, ponovo je vrijeme zanatskih zanimanja, te sigurno nije kasno da se odlučite za usavršavanje u nekom zanatu.

U našoj zemlji u zadnje vrijeme se bilježi sve veći broj upisanih i diplomiranih studenata društvenih studija, koji nužno ne jamče gospodarski oporavak, već samo gomilanje kadrova za ionako ograničena predviđena radna mjesta. Sve su to problemi na koje Bosna i Hercegovina mora brzo i učinkovito odgovoriti preobrazbom i drugačijim fokusom obrazovnog sustava.

Unatoč velikim naporima da se promijeni obrazovni sustav, ali i unatoč razmjerno velikom sredstvima koja se u to ulažu, povezanost obrazovnog sektora i potreba na tržištu rada još nije dovoljna. Obrazovni sustav trebao bi predstavljati sustav vođen potražnjom, tj. takav koji bi pružao raznolike mogućnosti nakon završetka obrazovanja, te bi se subvencije Zavoda za zapošljavanje trebale usmjeriti prvenstveno na zanatska i ostala strukovna zanimanja 3.stupnja, jer je to neizbježan trend u europskim i svjetskim okvirima. Učenike mlađih dobnih skupina trebalo bi stimulirati prilikom upisa u određena zanatska zanimanja i pružati im cjelokupnu potporu, a ne se voditi zamisli da fakultetska diploma jamči jednostavan i siguran put. To nikada nije bio slučaj a pogotovo ne u 2018. godini u Bosni i Hercegovini. S tim se treba pomiriti i prihvatiti činjenicu kao takvu.

Statistike govore da za izbor zanatskih zanimanja i odrađivanje prekvalifikacije sigurno nije kasno do životne dobi od 50 godina, što naravno ovisi i o vašem životnom elanu i okolnostima. Iskustva centara za obrazovanje su od neizmjernog značaja za postizanje maksimalno efikasnog procesa obrazovanja pojedinca, jer su oni na izvoru informacija o traženim smjerovima s kojima najlakše možete doći do posla, kao i gdje ga i kako tražiti.

Sve je više zainteresiranih za prekvalifikaciju u neka od zanatskih zanimanja, jer se određena zanimanja traže i na našem tržištu, dok u inozemstvu više - manje sve prolazi. Također, ono što je sigurno da kvalitetna srednjoškolska diploma stečena u priznatim centrima za obrazovanje, osim što povećava šanse za zaposlenjem u EU, donosi i veću satnicu za pojedinca, te su to validni razlozi da barem razmotrite i preispitate vaše stavove. Jer budite sigurni da postoje zanimanja koja su danas jako tražena i dobro plaćena, a za koje je dovoljno samo srednjoškolsko obrazovanje – ovo se prvenstveno odnosi na zanimanja elektrostruke i  mehanike, za koje sa sigurnošću tvrdimo da niti je kasno niti je prošlo vrijeme.

Prilikom biranja budućeg zanimanja treba uzeti u obzir i osobne sposobnosti, jer su one zapravo naše karakteristike koje nam omogućavaju da vješto i uspješno savladamo određene zadatke. Stoga, ukoliko za obavljanje nekog posla osoba nema potrebne sposobnosti, ovaj nedostatak se jako teško može nadomjestiti, tako da prilikom procjene vlastitih sposobnosti pokušajte biti što objektivniji.

Ponudu zanatskih strukovnih zanimanja u Privatnoj srednjoj strukovnoj školi s pravom javnosti Libar Široki Brijeg provjerite na sljedećem linku:

http://libar.ba/prekvalifikacija-treci-stupanj

ŠTO KAŽU O NAMA

POČETNA STRANICA

Adresa

Antuna Mihanovića 5

88220 Široki Brijeg, BiH


Kontakt podatci

Tel/fax: + 387 39 705 631

Tel/fax: + 387 39 705 442

E-mail: info@libar.ba


Upisi u tijeku

Razmislite, jer nikad nije kasno za odluku o usavršavanju u nekom zanatu