Kako do kartice za vozača?

Velik broj trenutnih i budućih vozača često se zapita koji je postupak stjecanja kartica za vozača, odnosno samim time kako postati profesionalni vozač koji će neometano prometovati cestama. Uz polaganje državnog ispita za vozača motornih vozila, a sam proces smo objasnili u tekstu "Kako položiti državni ispit", neophodno je i izvaditi karticu za vozača. Jedno drugo ne uvjetuje, međutim ako želite neometano sudjelovati u bilo kakvom obliku komercijalnog i javno-uslužnog prometa, bit će vam neophodan državni ispit i kartica za vozača, ovisno koje motorno vozilo bude pod vašom upravljačkom palicom.


U skladu sa članom 9. Zakona o cestovnom prijevozu Federacije Bosne i Hercegovine („Službene novine FBiH“, broj 28/06 i 2/10) i Pravilnika o izmjenama i dopuni Pravilnika o postupku izdavanja memorijskih kartica za digitalni tahograf 51/18 („Službeni glasnik BiH“, 51/18), kartica za vozača motornih vozila može se izdati na osnovu priloženih dokumenata u Ministarstvima prometa svih entiteta.


VAŽNO JE ZNATI: Minimalni uvjeti za polaganje državnog ispita za vozača jest vozačka dozvola B kategorije i 18 godina starosti. Jednom položen državni ispit vrijedi zauvijek i za sve ostale naknadno položene kategorije vozila.


Na osnovu dostavljanja propisane dokumentacije, entitetska ministarstva prometa i komunikacija izdaju iskaznice za vozače u unutrašnjem cestovnom prometu, a državno ministarstvo prometa i komunikacija BiH izdaje kvalifikacijske kartice vozačima za javni prijevoz. To znači da su za izdavanje kartica za vozače za digitalne tahografe nadležni Ministarstvo prometa i komunikacija Federacije BiH (Mostar), Ministarstvo prometa i veza Republike Srpske (Banja Luka) i Odjel javnih poslova Vlade Brčko distrikta.


Zahtjeve i uputstva možete naći na sljedećim linkovima:Nakon predaje zahtjeva, nadležno entitetsko ministarstvo objavljuje spisak izdanih kartica na svojim web stranicama. U Federaciji BIH to možete vidjeti na sljedećem linku: http://fmpik.gov.ba/bh/usluge/digitalni-tahografi/spisak-izra%C4%91enih-kartica.html


Usluga izdavanja kartice iznosi 90 KM i naplaćuje se na osnovu Odluke o visini naknade za izradu memorijskih kartica za digitalni tahograf koje je donijelo Vijeće Ministara BiH.


AUTOR: Privatna srednja strukovna škola s pravom javnosti Libar Široki Brijeg ©

Iskustva polaznika

Naša članstva i partnerstva

Ističemo naše članstvo u Europskoj organizaciji za obrazovanje odraslih, sa sjedištem u Bruxellesu (Belgija). Naš rad prepoznat je od ove organizacije, te je škola Libar od 2017. godine punopravna članica, gdje surađujemo na programima obrazovanja odraslih.

PROVJERI


U 2020. godini postali smo članovi krovne svjetske organizacije obrazovanja odraslih - Međunarodnog vijeća za obrazovanje odraslih (ICAE). Očekujte da ćemo kroz budućnosti nastaviti prenositi najbolje svjetske prakse iz oblasti obrazovanja odraslih, jer svatko ima prostora za napredak, pa tako i mi.

PROVJERI

Kontaktirati nas možete i putem sljedeće kontakt forme. Osoblje privatne škole Libar potrudit će se pružiti odgovor u što skorijem roku, a u slučaju da su vam informacije potrebne odmah, predlažemo da nas nazovete na:

 

Tel 1: + 387 39 705 442

Tel 2: + 387 39 705 631

Viber 1: + 387 63 192 192 

Facebook Libar → 

Polja označena * su obavezna kako bismo vam mogli pružiti odgovor.

script_44