Nostrifikacija diplome je neizbježna procedura ako se nađete u potrazi za poslom izvan Bosne i Hercegovine. Budući da već godinama postoji trend iseljavanja, prvenstveno u zemlje EU, diploma o završenoj srednjoj školi je skoro pa neophodan element u potrazi za boljim životom i standardom.

Nesporna je činjenica da sve osobe sa svjedodžbama i diplomom o nekom izučenom zanimanju mogu raditi u svojoj struci u Europskoj Uniji. No prije toga je potrebna nostrifikacija tih dokumenata. Nostrifikacija predstavlja postupak kojim se neka isprava stečena u inozemstvu izjednačuje s istovrsnom domaćom ispravom, te je ovaj postupak svakako neophodan jer se useljenik u ne smije baviti određenim reguliranim djelatnostima bez priznate diplome.

Dokumenti koji će Vam biti potrebni za izdavanje radne dozvole u Njemačkoj i Austriji trebaju biti na njemačkom jeziku, a u tom slučaju će vam biti potreban sudski tumač za njemački jezik, koji prevodi i ovjerava dokumente (svjedodžbe i diplome u ovom slučaju). 

Priznavanje srednjoškolskih diploma za većinu predstavlja nesnalaženje u moru informacija, te ćemo vam pokušati dati odgovor na sljedeće pitanje po pitanju priznavanja/nostrifikacije svjedodžbi u tri najzastupljenije zemlje u koje naši polaznici idu po završetku školovanja.

Otkuda početi?

Hrvatska

http://www.asoo.hr

Priznavanje inozemnih školskih kvalifikacija o završenom srednjem strukovnom obrazovanju radi zapošljavanja ili nastavka obrazovanja u nadležnosti je Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih

Odsjek za priznavanje inozemnih školskih kvalifikacija
E-pošta: inozemne.kvalifikacije@asoo.hr
Telefon: + 385 1 6126 780 ( Napomena: Telefonski upiti za priznavanje inozemnih školskih kvalifikacija zaprimaju se isključivo u razdoblju od 14 do 16 sati)

Provjera statusa zahtjeva:

http://pikaso.asoo.hr/children/application_status_check.html

Njemačka 

https://www.anerkennung-in-deutschland.de

Dokumenti koje obavezno trebate pročitati:

 

Za neka zanimanja nije potrebna nostrifikacija, odnosno proces priznavanja, ali mi svakako preporučujemo da to učinite kako biste mogli uživati maksimalna prava sa vašom diplomom. Za priznavanje diplome useljenik se u načelu prijavljuje u pokrajini u kojoj živi, odnosno gdje namjerava izvršiti zaposlenje. Različite pokrajine i različita udruženja imaju i različite cijene, a visina troškova ovisi i od toga koliko je proces kompliciran i koji zakoni vrijede unutar određene pokrajine.

Austrija

https://www.berufsanerkennung.at/rs/priznavanje-profesije/pregled/

Austrijski zavodi su se itekako potrudili pa su svoje web stranice preveli i prilagodili našem jezičnom području, tako da imate prevedene apsolutno sve informacije na jednom mjestu.

Nadamo se da smo vam malo približili ovu tematiku, ako imate pitanja, slobodno ih adresirajte na našu ustanovu bilo kojim komunikacijskim kanalom.

 

ŠTO KAŽU O NAMA

POČETNA STRANICA

Adresa

Antuna Mihanovića 5

88220 Široki Brijeg, BiH


Kontakt podatci

Tel/fax: + 387 39 705 631

Tel/fax: + 387 39 705 442

E-mail: info@libar.ba


Upisi u tijeku

Nostrifikacija diplome – Hrvatska, Njemačka i Austrija