Nostrifikacija diplome u inozemstvu
Nostrifikacija diplome je neizbježna procedura ako se nađete u potrazi za poslom izvan Bosne i Hercegovine. Budući da već godinama postoji trend iseljavanja, prvenstveno u zemlje EU, diploma o završenoj srednjoj školi je skoro pa neophodan element u potrazi za boljim uvjetima i standardom.


Nesporna je činjenica da sve osobe sa svjedodžbama i diplomom o nekom izučenom zanimanju mogu raditi u svojoj struci u Europskoj Uniji. No prije toga je potrebna nostrifikacija tih dokumenata. Nostrifikacija predstavlja postupak kojim se neka isprava stečena u inozemstvu izjednačuje s istovrsnom domaćom ispravom, te je ovaj postupak svakako neophodan jer se useljenik u ne smije baviti određenim reguliranim djelatnostima bez priznate diplome.

Dokumenti koji će Vam biti potrebni za izdavanje radne dozvole u Njemačkoj i Austriji trebaju biti na njemačkom jeziku, a u tom slučaju će vam biti potreban sudski tumač za njemački jezik, koji prevodi i ovjerava dokumente (svjedodžbe i diplome u ovom slučaju). Također, diplomu je poželjno i potvrditi Apostille pečatom, a ukoliko želite vidjeti kako to sve izgleda na primjeru naših diploma možete provjeriti u članku Kako steći međunarodnu diplomu,  gdje također imate primjere kako izgledaju Rješenja o nostrifikaciji u EU zemljama izdana na osnovu naših diploma.

Priznavanje srednjoškolskih diploma za većinu predstavlja nesnalaženje u moru informacija, te ćemo vam pokušati dati odgovor na sljedeće pitanje po pitanju priznavanja/nostrifikacije svjedodžbi u tri najzastupljenije zemlje u koje naši polaznici idu po završetku školovanja.

Otkuda početi?

Hrvatska

Priznavanje inozemnih školskih kvalifikacija o završenom srednjem strukovnom obrazovanju radi zapošljavanja ili nastavka obrazovanja u nadležnosti je Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih sa sjedištem u Zagrebu, web stranica Agencije je http://www.asoo.hr

Odsjek za priznavanje inozemnih školskih kvalifikacija:

E-pošta: inozemne.kvalifikacije@asoo.hr
Telefon: + 385 1 6126 780 (Napomena: Telefonski upiti za priznavanje inozemnih školskih kvalifikacija zaprimaju se isključivo u razdoblju od 14 do 16 sati)

Provjera statusa zahtjeva:


Njemačka

Dokumenti koje obavezno trebate pročitati ukoliko trebate nostrificirati/proći postupak priznavanje vaše diplome u Njemačkoj su sljedeći:Za neka zanimanja nije potrebna nostrifikacija, odnosno proces priznavanja, ali mi svakako preporučujemo da to učinite kako biste mogli uživati maksimalna prava sa vašom diplomom. Za priznavanje diplome useljenik se u načelu prijavljuje u pokrajini u kojoj živi, odnosno gdje namjerava izvršiti zaposlenje. Različite pokrajine i različita udruženja imaju i različite cijene, a visina troškova ovisi i od toga koliko je proces kompliciran i koji zakoni vrijede unutar određene pokrajine.

Austrija


Austrijski zavodi su se itekako potrudili pa su svoje web stranice preveli i prilagodili našem jezičnom području, tako da imate prevedene apsolutno sve informacije na jednom mjestu.

Nadamo se da smo vam malo približili ovu tematiku, ako imate pitanja slobodno ih adresirajte na našu ustanovu bilo kojim komunikacijskim kanalom.

Iskustva polaznika

Naša članstva i partnerstva

Ističemo naše članstvo u Europskoj organizaciji za obrazovanje odraslih, sa sjedištem u Bruxellesu (Belgija). Naš rad prepoznat je od ove organizacije, te je škola Libar od 2017. godine punopravna članica, gdje surađujemo na programima obrazovanja odraslih.

PROVJERI


U 2020. godini postali smo članovi krovne svjetske organizacije obrazovanja odraslih - Međunarodnog vijeća za obrazovanje odraslih (ICAE). Očekujte da ćemo kroz budućnosti nastaviti prenositi najbolje svjetske prakse iz oblasti obrazovanja odraslih, jer svatko ima prostora za napredak, pa tako i mi.

PROVJERI

Kontaktirati nas možete i putem sljedeće kontakt forme. Osoblje privatne škole Libar potrudit će se pružiti odgovor u što skorijem roku, a u slučaju da su vam informacije potrebne odmah, predlažemo da nas nazovete na:

 

Tel 1: + 387 39 705 442

Tel 2: + 387 39 705 631

Viber 1: + 387 63 192 192 

Facebook Libar → 

Polja označena * su obavezna kako bismo vam mogli pružiti odgovor.

script_49