Vozač motornog vozila

Prekvalifikacija za vozača, često nazivano i „Polaganje državnog ispita za vozača“, odnosno stjecanje kvalifikacije vozača je definitivno najtraženiji program školovanja i zanimanje, kako u BIH, tako i u cijeloj Europi. Škola za vozača, tj. državni ispit je neophodan za komercijalno sudjelovanje u prometu, stoga je to prvi korak ka stvaranju vaše karijere kao vozača motornih vozila.


Polaganje državnog ispita, opisali smo opširnije u našem autorskom tekstu kojeg možete pročitati na poveznici  "Kako položiti državni ispit"


Vozač motornog vozila poznaje osnovne karakteristike prometnih sredstava; poznaje suvremene zahtjeve transporta u cjelini i poznaje tehnološke zahtjeve robe u prijevozu; svjestan je uloge ljudskog faktora u organizaciji sigurnosti prometa i prijevoza u najširem smislu; poznaje građevinske elemente puta, njegovu ulogu i značaj posebno za sigurnost prometa; poznaje osnovne konstruktivne elemente motornih vozila, njihove dijelove i agregate; poznaje način rada, funkcije dijelova i sklopova kao i njihovu povezanost; shvaća potrebe pravilnog rukovanja i održavanja motornih vozila u cjelini; poznaje dijagnostiku tehničkog stanja i održavanja motornih vozila; osposobljen je za upravljanje motornim vozilom u svim prometnim uvjetima; poznaje osnovne karakteristike ponašanja u prometu i utjecaj ponašanja na sigurnost prometa; poznaje svoje obaveze prilikom prometnih nezgoda; koristi i vrši obradu transportne dokumentacije, putnog naloga i druge dokumentacije u skladu sa vrstom prijevoza; bira prijevozno sredstvo u skladu sa transportnim zadatkom, relacijom, troškovima prijevoza; uočava nastale kvarove na vozilima i po mogućnosti ih samostalno otklanja i slično.


Vozači motornih vozila mogu se zaposliti u svim poduzećima koja se bave prijevozom robe ili putnika kao i u svim poduzećima koja posjeduju vlastiti vozni park, ali mogu otvoriti i vlastito poduzeće.


Nakon završenog školovanja polaznici mogu nastaviti školovanje na četvrtom stupnju zanimanja tehničar cestovnog prometa ili prekvalifikacijom za neko drugo zanimanje po želji. Također nudi se nastavak školovanja za zanimanje vozač motornog vozila u međunarodnom cestovnom prometu - 5. stupanj. 


NAPOMENA: Cijena polaganja se utvrđuje za svakoga posebno jer ovisi o školi koju sada imate, te ju je potrebno izračunati prema vašim razrednim svjedodžbama (polaže se samo razlika predmeta ukoliko imate već neku srednju školu). To znači da ćemo samo trebati uvid u vaše sadašnje svjedodžbe srednje škole, tako da je postupak izračuna cijene jako jednostavan.


UKOLIKO ŽELITE: Po zahtjevu, za zainteresirane stranke šaljemo na uvid izgled Rješenja odrađene nostrifikacije (verifikacije) naše diplome u EU institucijama (Hrvatska, Njemačka itd).

Dokumentacija za upis

  • Rodni list
  • Ovjerena kopija osobne iskaznice
  • Potvrda o mjestu prebivališta (CIPS)
  • Original ili ovjerena kopija svjedodžbi ranije završene škole (svih razreda + završna)

Literatura

Knjige, priručnici i radni materijali osigurani su u Privatnoj srednjoj strukovnoj školi s pravom javnosti LIBAR. Prilikom vašeg upisa ili dolaska na informativni razgovor, pružamo detaljnu analizu i program vašeg školovanja, kako bismo vam omogućili što jednostavniju i bolju prilagodbu na proces obrazovanja odraslih. Izgled nekih od naših priručnika možete vidjeti u našoj knjižnici →.


Već ste polaznik naše škole? Izravno pristupite svim materijalima u online izdanju e-Knjižnice.

Ukratko o nama

Privatna srednja strukovna škola s pravom javnosti LIBAR Široki Brijeg djeluje od 4. listopada 2007. godine upisom u Sudski registar Rješenjem broj 064-0-Reg-07-001124, te je upisana u Registar srednjih škola Rješenjem Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa Županije Zapadno-hercegovačke br. ‍07-01-242/08 od 20. veljače 2008. Provjerite detaljnije našu priču →.

Iskustva polaznika

Naša članstva i partnerstva

Ističemo naše članstvo u Europskoj organizaciji za obrazovanje odraslih, sa sjedištem u Bruxellesu (Belgija). Naš rad prepoznat je od ove organizacije, te je škola Libar od 2017. godine punopravna članica, gdje surađujemo na programima obrazovanja odraslih.

PROVJERI


U 2020. godini postali smo članovi krovne svjetske organizacije obrazovanja odraslih - Međunarodnog vijeća za obrazovanje odraslih (ICAE). Očekujte da ćemo kroz budućnosti nastaviti prenositi najbolje svjetske prakse iz oblasti obrazovanja odraslih, jer svatko ima prostora za napredak, pa tako i mi.

PROVJERI

Kontaktirati nas možete i putem sljedeće kontakt forme. Osoblje privatne škole Libar potrudit će se pružiti odgovor u što skorijem roku, a u slučaju da su vam informacije potrebne odmah, predlažemo da nas nazovete na:

 

Tel 1: + 387 39 705 442 

Tel 2: + 387 39 705 631 

Viber 1: + 387 63 192 192 

Facebook Libar → 

Polja označena * su obavezna kako bismo vam mogli pružiti odgovor.